Babeczki z białą czekoladą - idealne na przyjęcie komunijne.

Babeczki z białą czekoladą - idealne na przyjęcie komunijne.

Najnowszy wypiek komunijny przygotowany przez naszą ekspertkę Kasię ze slodkiefantazje.pl to śliczne i pyszne babeczki z białą czekoladą i pomarańczą. Babeczki potrafi upiec każdy – są bardzo proste w przygotowaniu, ich upieczenie oraz dekorowanie nie zajmuje wiele czasu i można wykonać je na wiele sposobów. Idealnie nadają się na przyjęcie komunijne i będą ciekawym uzupełnieniem do tortu komunijnego. Nasze babeczki zostały udekorowane cytrynowym kremem oraz cukrowymi motylkami w pastelowych kolorach. Możecie jednak ozdobić je również inaczej, według własnego pomysłu. Babeczki zostały umieszczone w uroczych foremkach na muffinki, które można zobaczyć tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,28,6071,foremki_azurowe_na_muffinki_10szt.htm

Co do sposoby podania, można ułożyć je po prostu na pięknym talerzu. Najładniej będą się jednak prezentować na kilkupoziomowej paterze na ciasto komunijne, na przykład takiej jakta:http://www.zlotyaniol.pl/sklep,28,7493,patera_na_ciasto_rozowa_szklana.htm
Jeśli zrobicie te lub inne babeczki, koniecznie podzielcie się swoim przepisem i zdjęciami! :)






Poniżej przepis Kasi na nasze wyśmienite babeczki z białą czekoladą i pomarańczą.

Składniki:


Ciasto na ok. 12 babeczek
• 250 g mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 90 g masła
• 200 ml mleka
• 2 jajka (rozmiar L)
• 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
• 150 g białej czekolady ( u 100 g białej zwykłej i 50 g białej truskawkowej)


Krem
• 500 g mascarpone
• 500 ml śmietanki kremówki
• skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
• sok z 1 i 1/2 cytryny
• 4-5 łyżek cukru pudru (wg smaku)


Dodatkowo
• ażurowe foremki na babeczki


Przygotowanie:

Ciasto:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka.
Białą czekoladę posiekać na małe kawałki.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką.

Smacznego! :)

Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...