Co do sposoby podania, można ułożyć je po prostu na pięknym talerzu. Najładniej będą się jednak prezentować na kilkupoziomowej paterze na ciasto komunijne, na przykład takiej jakta:http://www.zlotyaniol.pl/sklep,28,7493,patera_na_ciasto_rozowa_szklana.htm
Jeśli zrobicie te lub inne babeczki, koniecznie podzielcie się swoim przepisem i zdjęciami! :)
Poniżej przepis Kasi na nasze wyśmienite babeczki z białą czekoladą i pomarańczą.
Składniki:
Ciasto na ok. 12 babeczek
• 250 g mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 90 g masła
• 200 ml mleka
• 2 jajka (rozmiar L)
• 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
• 150 g białej czekolady ( u 100 g białej zwykłej i 50 g białej truskawkowej)
Krem
• 500 g mascarpone
• 500 ml śmietanki kremówki
• skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
• sok z 1 i 1/2 cytryny
• 4-5 łyżek cukru pudru (wg smaku)
Dodatkowo
• ażurowe foremki na babeczki
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka.
Białą czekoladę posiekać na małe kawałki.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką.
Smacznego! :)
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co o tym myślisz? Zostaw komentarz, dziękuję.