Tort komunijny ananasowy udekorowany figurką

Kochani! Dziś już kolejny przepis na tort komunijny przygotowany razem z Kasią z bloga Słodkie Fantazje. Tym razem mamy do zaproponowania tort ananasowy, który uwielbiają dzieci. :) Na pewno przypadnie jednak do gustu również starszym uczestnikom przyjęcia komunijnego.

Tort jest orzeźwiający, lekki i nie jest przesadnie słodki. Biszkopt, który znajduje się w torcie nasączony jest syropem z ananasów. Przepis jest również bardzo prosty więc nie pozostaje Wam nic innego niż go wypróbować! :)
Idealną dekoracją dla wypieku tortu będzie figurka na tortkomunijny: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,24,5988,figurka_komunijna_3.htm




Przepis

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej*
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Poncz:
  • syrop odlany z 1 puszki ananasów
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • puszka ananasów
  • 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
Dodatkowo:
  • figurka komunijna
Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Syrop z ananasów odlać do kubka

Krem:
Połowę ananasów zblendować na mus. Resztę drobno posiekać.
Serek i śmietankę ubić razem na puszystą, sztywną masę, Dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do drugiej miski, odstawić na chwilę do lodówki. Do reszty kremu dodać mus z ananasów (można dodać połowę musu i po wymieszaniu ocenić gęstość kremu, jeśli nadal będzie mocno sztywny dodać resztę musu). Dodać posiekanego ananasa, wymieszać.

Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować syropem, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.
Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować i wygładzić. Boki tortu ozdobić grzebieniem cukierniczym w poziome pasy. Na górze zrobić dekoracyjne rozetki lub inaczej udekorować wg uznania. Ustawić figurkę komunijna i zrobić roztopioną czekoladą napis.

Przepisy na ten oraz inne nasze torty komunijne znajdziecie również tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/cms,88,pieczemy_tort_komunijny.htm

Smacznego :)

Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co o tym myślisz? Zostaw komentarz, dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...