Tort komunijny ananasowy udekorowany figurką
Kochani! Dziś już kolejny przepis na tort komunijny przygotowany
razem z Kasią z bloga Słodkie Fantazje. Tym razem mamy do
zaproponowania tort ananasowy, który uwielbiają dzieci. :) Na pewno
przypadnie jednak do gustu również starszym uczestnikom przyjęcia
komunijnego.
Tort jest orzeźwiający, lekki i nie jest przesadnie słodki. Biszkopt, który znajduje się w torcie nasączony jest syropem z ananasów. Przepis jest również bardzo prosty więc nie pozostaje Wam nic innego niż go wypróbować! :)
Idealną dekoracją dla wypieku tortu będzie figurka na tortkomunijny: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,24,5988,figurka_komunijna_3.htm
Przepis
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Syrop z ananasów odlać do kubka
Krem:
Połowę ananasów zblendować na mus. Resztę drobno posiekać.
Serek i śmietankę ubić razem na puszystą, sztywną masę, Dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do drugiej miski, odstawić na chwilę do lodówki. Do reszty kremu dodać mus z ananasów (można dodać połowę musu i po wymieszaniu ocenić gęstość kremu, jeśli nadal będzie mocno sztywny dodać resztę musu). Dodać posiekanego ananasa, wymieszać.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować syropem, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.
Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować i wygładzić. Boki tortu ozdobić grzebieniem cukierniczym w poziome pasy. Na górze zrobić dekoracyjne rozetki lub inaczej udekorować wg uznania. Ustawić figurkę komunijna i zrobić roztopioną czekoladą napis.
Przepisy na ten oraz inne nasze torty komunijne znajdziecie również tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/cms,88,pieczemy_tort_komunijny.htm
Smacznego :)
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Tort jest orzeźwiający, lekki i nie jest przesadnie słodki. Biszkopt, który znajduje się w torcie nasączony jest syropem z ananasów. Przepis jest również bardzo prosty więc nie pozostaje Wam nic innego niż go wypróbować! :)
Idealną dekoracją dla wypieku tortu będzie figurka na tortkomunijny: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,24,5988,figurka_komunijna_3.htm
Przepis
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej*
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- syrop odlany z 1 puszki ananasów
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- puszka ananasów
- 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
- figurka komunijna
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Syrop z ananasów odlać do kubka
Krem:
Połowę ananasów zblendować na mus. Resztę drobno posiekać.
Serek i śmietankę ubić razem na puszystą, sztywną masę, Dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do drugiej miski, odstawić na chwilę do lodówki. Do reszty kremu dodać mus z ananasów (można dodać połowę musu i po wymieszaniu ocenić gęstość kremu, jeśli nadal będzie mocno sztywny dodać resztę musu). Dodać posiekanego ananasa, wymieszać.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, dość obficie naponczować syropem, na wierzch wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować, wygładzić szpatułką cukierniczą lub łopatką. Wyłożyć następny blat, naponczować, wyłożyć resztę kremu, wierzch wygładzić. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.
Na wierzch i boki tortu wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować i wygładzić. Boki tortu ozdobić grzebieniem cukierniczym w poziome pasy. Na górze zrobić dekoracyjne rozetki lub inaczej udekorować wg uznania. Ustawić figurkę komunijna i zrobić roztopioną czekoladą napis.
Przepisy na ten oraz inne nasze torty komunijne znajdziecie również tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/cms,88,pieczemy_tort_komunijny.htm
Smacznego :)
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co o tym myślisz? Zostaw komentarz, dziękuję.