Babeczki z białą czekoladą - idealne na przyjęcie komunijne.
Najnowszy wypiek komunijny przygotowany przez naszą ekspertkę
Kasię ze slodkiefantazje.pl to śliczne i pyszne babeczki z białą
czekoladą i pomarańczą. Babeczki potrafi upiec każdy – są
bardzo proste w przygotowaniu, ich upieczenie oraz dekorowanie nie
zajmuje wiele czasu i można wykonać je na wiele sposobów. Idealnie nadają się na przyjęcie komunijne i będą ciekawym uzupełnieniem do tortu komunijnego. Nasze
babeczki zostały udekorowane cytrynowym kremem oraz cukrowymi
motylkami w pastelowych kolorach. Możecie jednak ozdobić je również
inaczej, według własnego pomysłu. Babeczki zostały umieszczone w
uroczych foremkach na muffinki, które można zobaczyć tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,28,6071,foremki_azurowe_na_muffinki_10szt.htm
Co do sposoby podania, można ułożyć je po prostu na pięknym talerzu. Najładniej będą się jednak prezentować na kilkupoziomowej paterze na ciasto komunijne, na przykład takiej jakta:http://www.zlotyaniol.pl/sklep,28,7493,patera_na_ciasto_rozowa_szklana.htm
Jeśli zrobicie te lub inne babeczki, koniecznie podzielcie się swoim przepisem i zdjęciami! :)
Poniżej przepis Kasi na nasze wyśmienite babeczki z białą czekoladą i pomarańczą.
Składniki:
Ciasto na ok. 12 babeczek
• 250 g mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 90 g masła
• 200 ml mleka
• 2 jajka (rozmiar L)
• 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
• 150 g białej czekolady ( u 100 g białej zwykłej i 50 g białej truskawkowej)
Krem
• 500 g mascarpone
• 500 ml śmietanki kremówki
• skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
• sok z 1 i 1/2 cytryny
• 4-5 łyżek cukru pudru (wg smaku)
Dodatkowo
• ażurowe foremki na babeczki
Ciasto:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka.
Białą czekoladę posiekać na małe kawałki.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką.
Smacznego! :)
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Co do sposoby podania, można ułożyć je po prostu na pięknym talerzu. Najładniej będą się jednak prezentować na kilkupoziomowej paterze na ciasto komunijne, na przykład takiej jakta:http://www.zlotyaniol.pl/sklep,28,7493,patera_na_ciasto_rozowa_szklana.htm
Jeśli zrobicie te lub inne babeczki, koniecznie podzielcie się swoim przepisem i zdjęciami! :)
Poniżej przepis Kasi na nasze wyśmienite babeczki z białą czekoladą i pomarańczą.
Składniki:
Ciasto na ok. 12 babeczek
• 250 g mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 90 g masła
• 200 ml mleka
• 2 jajka (rozmiar L)
• 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
• 150 g białej czekolady ( u 100 g białej zwykłej i 50 g białej truskawkowej)
Krem
• 500 g mascarpone
• 500 ml śmietanki kremówki
• skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
• sok z 1 i 1/2 cytryny
• 4-5 łyżek cukru pudru (wg smaku)
Dodatkowo
• ażurowe foremki na babeczki
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać.
W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka.
Białą czekoladę posiekać na małe kawałki.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką.
Smacznego! :)
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co o tym myślisz? Zostaw komentarz, dziękuję.