Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto komunijne - wuzetka.
Nasz nowy wypiek przygotowany we współpracy z Kasią z bloga slodkiefantazje.pl to nie tradycyjny tort komunijny. Tym razem postanowiłyśmy zaprezentować Wam przepis na jedno z najbardziej popularnych, uwielbianych przez wszystkich ciast - wuzetkę. :) Oczywiście, jeśli ktoś chciałby, aby ciasto miało formę tortu, wystarczy je odpowiednio przygotować oraz udekorować.
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, ponieważ jest bardzo prosty a efekt na pewno Was zadowoli. Ciasto skomponowane jest z dwóch kakaowych biszkoptów, warstwy powideł lub konfitury, polewy czekoladowej oraz bitej śmietany. Do udekorowania ciasta idealnie nadaje się tabliczka czekoladowa na tort komunijny, którą możecie obejrzeć tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,24,7416,tabliczka_czekoladowa_na_tort_komunia_sw..htm
Wuzetka na pewno przypadnie do gustu zarówno starszym członkom rodziny jak i dzieciom. Z niecierpliwością czekam na rezultaty Waszego pieczenia! :) A oto przepis:
Składniki:
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, ponieważ jest bardzo prosty a efekt na pewno Was zadowoli. Ciasto skomponowane jest z dwóch kakaowych biszkoptów, warstwy powideł lub konfitury, polewy czekoladowej oraz bitej śmietany. Do udekorowania ciasta idealnie nadaje się tabliczka czekoladowa na tort komunijny, którą możecie obejrzeć tutaj: http://www.zlotyaniol.pl/sklep,24,7416,tabliczka_czekoladowa_na_tort_komunia_sw..htm
Wuzetka na pewno przypadnie do gustu zarówno starszym członkom rodziny jak i dzieciom. Z niecierpliwością czekam na rezultaty Waszego pieczenia! :) A oto przepis:
Składniki:
Biszkopt:
• 10 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej*
• 2/3 szklanki kakao
Poncz:
• 1,5 szklanki cukru
• 2,5 szklanki wody
• esencja rumowa lub arakowa
• 1 kieliszek spirytusu
• 1/3 szklanki soku z cytryny
Do przełożenia:
• 400 g powideł śliwkowych lub konfitury, np. morelowej
• 1,2 l śmietanki kremówki
• ½ szklanki cukru pudru (mniej lub więcej, zgodnie z tym jak słodki smak bitej śmietany lubimy)
Polewa czekoladowa
• 200 g gorzkiej czekolady
• 2-3 łyżki masła
• 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno prostokątnej tortownicy o wym. 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć prostokątnej formy, wtedy trzeba ją nasmarować masłem i wyłożyć całą papierem do pieczenia). Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 2 blaty.
Poncz:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia. Wystudzić. Doprawić spirytusem, aromatem rumowym/arakowym i sokiem z cytryny.
Polewa:
Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z garnka, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona, a polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca.
Nasączenie i przełożenie:
Górny blat skropić niewielką ilością spirytusu i rozsmarować na nim połowę powideł (przetartych wcześniej przez sito), a następnie wylać i rozprowadzić polewę czekoladową. Blat odłożyć na chwilę na bok, żeby polewa dobrze zastygła, najlepiej w dość chłodne miejsce, ale nie bezpośrednio do lodówki, bo polewa zmatowieje.
Dolny blat nasączyć przygotowanym ponczem. Rozsmarować na nim resztę powideł.
Śmietanka:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Całość:
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na dolnym blacie, przykrywamy drugim, kroimy ciasto na porcje. Na każdym kawałku robimy kleks z bitej śmietany.
Życzymy smacznego! :)
• 10 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej*
• 2/3 szklanki kakao
Poncz:
• 1,5 szklanki cukru
• 2,5 szklanki wody
• esencja rumowa lub arakowa
• 1 kieliszek spirytusu
• 1/3 szklanki soku z cytryny
Do przełożenia:
• 400 g powideł śliwkowych lub konfitury, np. morelowej
• 1,2 l śmietanki kremówki
• ½ szklanki cukru pudru (mniej lub więcej, zgodnie z tym jak słodki smak bitej śmietany lubimy)
Polewa czekoladowa
• 200 g gorzkiej czekolady
• 2-3 łyżki masła
• 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno prostokątnej tortownicy o wym. 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć prostokątnej formy, wtedy trzeba ją nasmarować masłem i wyłożyć całą papierem do pieczenia). Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 2 blaty.
Poncz:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia. Wystudzić. Doprawić spirytusem, aromatem rumowym/arakowym i sokiem z cytryny.
Polewa:
Czekoladę razem z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu śmietankę i posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło, wymieszać, zestawiać z garnka, gdy cała czekolada będzie rozpuszczona, a polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca.
Nasączenie i przełożenie:
Górny blat skropić niewielką ilością spirytusu i rozsmarować na nim połowę powideł (przetartych wcześniej przez sito), a następnie wylać i rozprowadzić polewę czekoladową. Blat odłożyć na chwilę na bok, żeby polewa dobrze zastygła, najlepiej w dość chłodne miejsce, ale nie bezpośrednio do lodówki, bo polewa zmatowieje.
Dolny blat nasączyć przygotowanym ponczem. Rozsmarować na nim resztę powideł.
Śmietanka:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Całość:
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na dolnym blacie, przykrywamy drugim, kroimy ciasto na porcje. Na każdym kawałku robimy kleks z bitej śmietany.
Życzymy smacznego! :)
Dekoracje na Komunię kupisz w sklepie internetowym www.ZlotyAniol.pl - kliknij aby przejść do sklepu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co o tym myślisz? Zostaw komentarz, dziękuję.